LMP

onsdag 24 december 2008

Parasiter på siken i musviken!

Det var väl inte den bästa julklappen direkt! Ökningen av Gädda i Lockne sjön har medfört att spridningen av parasiten drabbat Siken i Musviken. Lyssna på Radio Jämtlands inslag!




http://www.sr.se/jamtland/nyheter/artikel.asp?artikel=2529783

2 kommentarer:

Johnny Storfan sa...

Den där parasiten är väl samma som har funnits i Storsjöns sik i många många år?! äcklig e den fan iallafall men som sagt ofarlig att äta.
Ännu ett skäl till att bonka gädd-asen när man väl får dom!

Dan sa...

Tråkigt att folk är så okunniga... Att gäddbeståndet ökar har knappast nått med temperaturökningar/klimatförändringar att göra. Jag har inte själv fiskat där, men de gäller många vatten med "ädelfisk" och man ser gäddan som en skitfisk.

Från början finns det ett bestånd med riktigt grov gädda. Dom stora gäddorna är det enda som kan hålla "gäddstamen" i shack och håller efter och äter dom små gäddorna... Plockar man t.e.x upp en 9kg gädda, så kommer det ges plats åt ca 18st 0,5 kg gäddor. Som kräver betydligt mycket mer energi för att växa! Smäller i sig LÅNGT mycket mer t.e.x öringsyngel än vad den 9kg gäddan som kanske var aktiv under 2timmar varannan vecka och tog ett lite större byte, som den sen ställde sig på botten för att smälta 2veckor framöver.. säg att man tar upp 3-4-5 gäddor i dom större vikterna ur en sjö, så kommer det märkas på fler, betydligt fler mindre gäddor. Och "gäddhatet" växer samtidigt hos folket. Det blir aldrig bra när människan försöker leka gud!

SAMARBETS TEAM