LMP

onsdag 15 juni 2016

Trolling efter vandringslax på Ålandshav!

För första gången gav vi oss iväg på jakt efter de stora laxarna med egen båt. 
Vi valde att bo på och utgå ifrån Rävsten, en mindre ö i yttre skärgården mot Ålandshav. Det visade sig vara ett strategiskt paradis för oss trollingfiskare. Skärgården välkomnade oss med sin vackraste spegel när vi sjösatte i Äspskäret och styrde mot ön Rävsten. 

Men i de lugnaste vatten lurar dolda faror. Trots att vi spanade efter grund och stenar lyckades vi köra på en större sten och dramatiken var ett faktum. Lyckligtvis gled vi av och kunde med bultande hjärta konstatera att vi klarat propellern och ta oss helskinnade till Rävstens båthamn.

Mickel Räv bevakar ön med ett listigt öga.

Rävstens båthamn ligger i en väderskyddad "lagun" med flera bryggor och bojor att förtöja båtar. 

Understens fyr blev för oss ett tryggt riktmärke för att hålla orienteringen.
En mycket vacker fyr som utstrålar mystik och värdighet och reser sig som en trofé mitt ute i havet. 

Det blev en blåsig inledning och vi gjorde ett tappert försök i tidig gryning första morgonen. Resultatet blev några tuffa timmar på sjön i hög sjö som stundvis var riktigt obehagligt för två insjöfiskare från Jämtlandsfjällen.

Den hårda vinden "stökade" till fisket rejält. När vinden tilltog ytterligare tog vi beslutet att avbryta och vända tillbaka till Rävsten i väntan på bättre vindförhållanden. Den hårda vinden höll oss i sitt grepp i två dygn innan vi kunde ge oss ut igen.


Vid andra fisketillfället gick det knappt 2 timmar innan det small det till på ett ytspö med betet Toby Magnum Färg Önerud. Efter en lång kamp med flera rusningar kunde jag (Eva) bärga min livs första lax. En torped på över 11 kg med fettfena som efter snabb fotografering fick fortsätta sin resa till älvarna. 


Ytterligare 2 timmar senare kommer ett dubbelhugg på riggen. Den ena går lös och det visar sig att den har bitit av kroken och stukat till skeden. Micke tar upp en intensiv kamp. Efter flera rusningar och en del "stök och bök" lyckas vi landa dagens andra lax som högg på en Ismo Magnum Färg Svensken. Mycket nöjda då vågen visade 12+. 

Som sagt, tiden går fort när man har roligt. Trots 10 timmar i båten kändes det vemodigt att avsluta fisket och ta farväl av Ålandshav. Med solnedgången i ryggen styrde vi tillbaka mot Rävsten denna magiskt vackra kväll. Det vi redan visste var att det inte var för sista gången.

Vi känner oerhörd glädje över att ha fått drilla varsin stor lax. Under dessa fiskedagar har vi även umgåtts med fiskevänner, fått uppleva naturen när den är som bäst, lärt känna vår "nya" båt och skaffat oss värdefulla erfarenheter att förvalta med respekt för naturens krafter ute till havs. 
Tack för att du följt oss på vår fiskeresa!

SKITFISKE och var rädda om er därute!
//Eva & Micke S-FISHING

Inga kommentarer:

SAMARBETS TEAM